Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) vergelijken en gratis vrijblijvende offertes aanvragen.
Vragen? 020 34 60 768 (ma-vr 10u-15.30u)

Zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen (ZEZ)

Woensdag 30-11-2011

De overheid vindt dat moeders de gelegenheid moeten krijgen om zich optimaal voor te bereiden op de bevalling. Vrouwen die als zelfstandige werken hebben recht op betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof.

De Zelfstandige en Zwanger-regeling (ZEZ)
De Zelfstandig en Zwanger-regeling (ZEZ) heeft een duur van 16 weken. Hierbij start de zwangerschapsuitkering 4 tot 6 weken voor de dag na de vermoedelijke bevallingsdatum. De bevallingsuitkering begint op de dag na de bevalling en duurt minimaal 10 weken. De hoogte van de uitkering hangt af van het inkomen dat de zelfstandige heeft verdiend in het jaar voor haar verlof, maar is nooit hoger dan 100 % van het wettelijk minimumloon.

Voor wie is de ZEZ-regeling
De ZEZ-regeling is voor u van toepassing als u:

  • een zelfstandige bent
  • een zelfstandig beroepsbeoefenaar bent
  • een meewerkende echtgenote of partner bent

Hoogte van de ZEZ-uitkering
De hoogte van uw uitkering (ZEZ) wordt berekend op basis van het inkomen dat u het voorafgaande jaar had. Maar er is een maximum van 100% van het minimumloon. Heeft u meer dan 1.225 uur gewerkt (norm zelfstandigenaftrek)? Dan krijgt u de maximale uitkering.

Meewerkend echtgenote
Als u een meewerkend echtgenote bent dan wordt gekeken naar de winst die uw partner behaalde. Op basis van uw bijdrage wordt u een deel van de winst toegerekend.

Vrijwillig verzekerd
Als u ook vrijwillig verzekerd bent, dan krijgt u alleen een ZEZ-uitkering als deze hoger is dan de uitkering van de vrijwillige verzekering.

Brochure over de ZEZ-regeling
Bekijk de brochure over de ZEZ-regeling gemaakt door het UWV.