Om je beter van dienst te zijn maken wij gebruik van cookies. Lees ons privacybeleid - sluiten
Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) vergelijken en gratis vrijblijvende offertes aanvragen.
Vragen? 020 34 60 768 (ma-vr 10u-15.30u)

AOV vergelijken en afsluiten

Arbeidsongeschiktheid verzekeren? Voorkom dat je in financiële nood raakt in geval van arbeidsongeschiktheid. Sluit daarom een AOV af.
Premie AOV in 2 minuten berekenen

Waarom een AOV afsluiten via Datishetverschil.nl?

 • Transparant en objectief

  Alle premies, productkenmerken en voorwaarden presenteren we duidelijk op onze website. Onze uitgebreide productkennis stellen wij je graag ter beschikking. Dat doen wij al sinds 2007.

 • Scherp tarief en kwaliteit

  Een AOV sluit je bij Datishetverschil.nl voor een scherp tarief van 195,- eenmalig af. Wij helpen je bij je keuze en samen houden wij je AOV verzekering up-to-date. Lees meer over onze werkwijze

 • 100% onafhankelijk. Wij zijn geen verzekeraar.

  Sinds onze oprichting in 2007 heeft geen bank of verzekeraar een belang in Datishetverschil.nl gehad. Zo waarborgen wij een eerlijke weergave van de AOV premies in onze vergelijking.

Handig om te weten over de AOV

Bekijk ook de productinformatie van de AOV.

Hoe kan ik een ziekte of ongeval melden?

Om ervoor te zorgen dat het traject bij arbeidsongeschiktheid door een ziekte of een ongeval zo soepel mogelijk verloopt, neem je telefonisch contact op via 020 34 60 768 (maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00) of per e-mail naar info@datishetverschil.nl buiten kantoortijden om. Wij schakelen vervolgens zo spoedig mogelijk met je AOV-verzekeraar.

Zij nemen het daarna van ons over en schakelen gelijk hun professionele begeleiding in. Ook is het ook mogelijk om geval van arbeidsongeschiktheid direct bij je verzekeraar te melden. Zij stellen ons dan achteraf op de hoogte van je claim.

Vergunningen en inschrijvingen van Datishetverschil.nl

 • Autoriteit Financiële Markten (AFM): 12013884
 • Kamer van Koophandel: 34143379
 • Kifid: 300.009534

Wat is een AOV?

Een AOV is een verzekering voor zelfstandige ondernemers met als doel het verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. AOV is dan ook de afkorting van ArbeidsOngeschiktheidsVerzekering.

Met het afsluiten van een AOV maak je een afspraak met een verzekeraar zodat zij maandelijks een bedrag uitkeren indien je arbeidsongeschikt raakt door een ziekte of een ongeval. Zodoende ben je verzekerd van een vast inkomen in het geval van arbeidsongeschiktheid.

Waarom zou je als ondernemer of ZZP-er een AOV afsluiten?

Eigenlijk is dit een retorische vraag. Als ondernemer en ZZP-er zorg je zelf voor de grootste bron van inkomsten voor jou en je gezin.

Val je weg? Dan ontstaan er verschillende risico’s doordat je enerzijds geen inkomsten meer heb uit je onderneming en anderzijds het bestaan van je onderneming mogelijk gevaar loopt. Een AOV verzekert je tegen dit risico.

Toch heeft lang niet iedere ondernemer een AOV afgesloten. Uit onderzoek van onder andere het CBS blijkt dat ongeveer maar 20% van de ZZP-ers zich met een AOV heeft verzekerd. Vaak zijn de hoge kosten de voornaamste reden om niet een AOV verzekering af te sluiten.

Daar staat tegenover dat het statistisch is bewezen dat 10% van de ondernemers met een vorm van arbeidsongeschiktheid krijgt te maken. Cijfers dat een gevaarlijk risico schetst voor ondernemers en met name de ZZP-er.

Nog een aantal redenen voor het afsluiten van een AOV

1. De AOV verzekeraar helpt preventief
Voorkomen is beter dan genezen is een welbekende credo. Zo staat je verzekeraar er ook in met betrekking tot je fysieke en mentale welzijn.

Verzekeraars bieden verschillende preventiemogelijkheden aan hun verzekerden aan om arbeidsongeschiktheid te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld bij ze terecht als je het gevoel hebt dat het allemaal teveel wordt en je richting overspannen of burn-out gaat.

Zij hebben korte lijnen met verschillende specialisten wie jou met een eventueel probleem verder kunnen helpen.

2. Professionele hulp bij re-integratie
Mocht je onverhoopt toch arbeidsongeschikt raken, dan zal de verzekeraar je bijstaan om je op een gezonde manier weer te laten re-integreren. Natuurlijk zolang re-integratie daadwerkelijk mogelijk is.

De insteek is dat je als zelfstandige ondernemer of ZZP-er ook wilt blijven ondernemen en als dat niet lukt dan is een doel van de AOV om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk hersteld. Ook op dit gebied werken verzekeraars met verschillende specialisten samen zoals arbeids- of bedrijfsdeskundigen.

Is een volledig herstel voor het verzekerde beroep niet meer mogelijk? Dan zal de verzekeraar je bijstaan bij het omvormen naar een nieuwe loopbaan. Zo heb je met een AOV altijd een back-up plan beschikbaar.

3. Verschillende kortingen op de premie
Het moge duidelijk zijn dat vergelijken altijd waardevol is, zo is dat niet anders bij het afsluiten van een AOV. Je ziet onder andere direct wat voor kortingen verzekeraars op hun AOV-verzekering aanbieden.

Verzekeraars verzekeraar laten je de keuze en bieden een aanvangskorting (korting over de eerste 3 verzekeringsjaren startend bij 30% in jaar 1, 20% in jaar 2 en 10% in jaar 3) of een doorlopende korting (vaak tussen de 5% tot 10% per jaar) aan. De kortingspercentages kunnen per verzekeraar verschillen. Onze AOV vergelijking laat duidelijk zien welke korting van kracht is.

4. Premie AOV is fiscaal aftrekbaar
Het staat buiten kijf dat in verhouding de AOV premie een forse kostenpost van de maandlasten zijn. De Belastingdienst draagt daarom een steentje bij voor het betalen van deze premie door het fiscaal aftrekbaar te maken.

 • Zit je bruto jaarinkomen in de laatste belastingschijf? Dan betaalt de fiscus 36.55% van de premie terug
 • Zit je bruto jaarinkomen in de middelste belastingschijf? Dan betaalt de fiscus 40.85% van de premie terug
 • En zit je bruto jaarinkomen in de hoogste belastingschijf? Dan betaalt de fiscus 51.95%
Een eventuele uitkering wordt wel belast omdat een uitkering als bron van inkomsten wordt gezien. De verzekeraar zal dit deel van de uitkering direct afdragen aan de Belastingdienst zodat je hier geen omkijken meer naar hebt.

Een AOV berekenen, vergelijken en afsluiten

Hopelijk lees je deze tekst en ben je tot het besef gekomen dat je een AOV gewoonweg nodig hebt. Dan is het verstandig om de AOV te berekenen en te vergelijken om deze vervolgens af te sluiten.

Stap 1: AOV berekenen en vergelijken

Om te beginnen is het altijd verstandig om de AOV te berekenen en te vergelijken. Verzekeraars hanteren verschillende premies en voorwaarden bij deze verzekering.

De ene verzekeraar richt zich op ondernemers in de categorie bureauwerk en een andere verzekeaar heeft weer de beste premies voor ondernemers die veel met hun handen werken.

Een ander voordeel is dat het vergelijken van een AOV een goed overzicht geeft van de premies en voorwaarden van meerdere aanbieders. Een voordeel dat je niet hebt als je de AOV bij één verzekeraar berekent.

Doe je dat wel? Dan is de kans groot dat deze verzekeraar niet de beste AOV voor jouw situatie aanbiedt op zowel premie als polisvoorwaarden.

Stap 2: Offertes aanvragen

Het kost even tijd en energie om tot de juiste AOV te komen. Door gratis en vrijblijvend offertes via onze website aan te vragen kan je op een rustig en geschikt moment de verschillende AOV-verzekeringen tot in de details vergelijken.

Een offerte krijg je binnen een paar minuten per e-mail opgestuurd. Als bijlages bij de offerte tref je het volgende aan:

 • De relevante polisvoorwaarden van de verzekeraar;
 • Aanvullende informatie van de verzekeraar zoals medische waarborgen;
 • Aanvraagformulier AOV;
 • Gezondheidsverklaring (tenzij de verzekeraar de gezondheidsverklaring digitaal of telefonisch afneemt;
 • Onze werkwijze en machtiging.

Stap 3: AOV afsluiten

Heb je via onze website uitgebreid de AOV berekend, één of verschillende offerte(s) aangevraagd en vervolgens een goede keuze kunnen maken? Dan is het nu tijd om een AOV af te sluiten.

Het aanvraagformulier om de AOV aan te vragen is aan de offerte toegevoegd. Deze vul je zo volledig mogelijk in en stuur je samen met de gezondheidsverklaring (indien nodig) en onze werkwijze per e-mail naar info@datishetverschil.nl of per post naar:

 • Datishetverschil.nl
 • Dynamostraat 72-2
 • 1014BZ Amsterdam

Stap 4: De verzekeraar beoordeelt je AOV aanvraag

Wij sturen je aanvraag AOV direct door naar de verzekeraar. Zij beoordelen de aanvraag op technisch en medisch vlak.

Technische beoordeling
Bij de technische beoordeling kan je denken aan of het verzekerd bedrag niet te hoog is. Bij de meeste verzekeraars is het mogelijk om tot 80% van het bruto jaarinkomen over de laatste 3 jaren van je bedrijf te verzekeren.

De verzekeraar verzoekt daarom soms inzage in de jaarstukken van deze jaren.

Als je een startende ondernemer bent en je nog geen 3 jaren actief bent, dan kan de verzekeraar je verzoeken om een ondernemingsplan of loonstroken van je laatste werkgever toe te sturen.

Medische beoordeling
De AOV verzekeraar kijkt bij de medische beoordeling naar je huidige gezondheid en naar het verleden van je gezondheid.

Om dit zo goed mogelijk te doen verzoeken zij je om een papieren of digitale gezondheidsverklaring in te vullen of deze telefonisch af te leggen.

Op basis van de gezondheidsverklaring is het mogelijk dat de verzekeraar om een aanvullende medische keuring verzoekt zoals het opvragen van specifieke informatie bij je huisarts of specialist.

Overigens worden je medische gegevens nooit met derden gedeeld, zelfs niet met andere verzekeraars indien je ergens anders een AOV aanvraagt. Je medische gegevens worden op een beveiligde omgeving bewaard en als deze niet meer van toepassing zijn (bijvoorbeeld indien de aanvraag niet doorgaat), dan worden deze gegevens vernietigd.

Stap 5: Acceptatie van je AOV

Na de technische beoordeling en het advies van de medisch adviseur gaat de AOV verzekeraar over op de volgende opties:

 • Je aanvraag AOV wordt geaccepteerd op basis van standaard voorwaarden en standaard premie;
 • Je aanvraag AOV wordt geaccepteerd op basis van aanvullende voorwaarden en standaard premie (denk hierbij aan een clausule op je polis);
 • Je aanvraag AOV wordt geaccepteerd op basis van standaard voorwaarden en een hogere premie;
 • Je aanvraag AOV wordt geaccepteerd op basis van aanvullende voorwaarden en een hogere premie;
 • Je aanvraag AOV wordt niet geaccepteerd.
Niet eens met het standpunt van de verzekeraar?
Dan heb je het recht om de medisch adviseur van de verzekeraar om een second opinion te vragen. Of je kunt besluiten om de AOV bij deze verzekeringsmaatschappij te weigeren.

Wat is er verzekerd?

Met een AOV ben je gewoonlijk voor de volgende zaken verzekerd:

 • Arbeidsongeschiktheid door een ongelukken op of buiten het werk.
 • Arbeidsongeschiktheid door ziekte of psychische klachten (Alleen bij volledige AOV’s).
 • Je beroep. Verzekeraars zullen niet van je verwachten dat je een geheel andere werkzaamheden gaat uitvoeren, ook al ben je daar wel toe in staat. De verzekeraar zal de uitkering continueren.
 • Inkomsten uit andere bronnen worden niet in minder gebracht op de hoogte van de uitkering. De afgesproken verzekerd bedragen worden gewoon uitgekeerd.
 • Preventiediensten om arbeidsongeschiktheid te voorkomen zoals een periodiek geneeskundig onderzoek.
 • Uitgebreide re-integratiehulp. Om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk weer zelfstandige kunt zijn na een periode van arbeidsongeschiktheid.
 • Zwangerschapsregeling. Bij zwangerschap keert de verzekeraar uit, meestal over een periode van 16 weken minus het eigen risicotermijn of wachttijd.

Wat is er niet verzekerd?

Hierbij moet er vooral aan oorzaken gedachte worden die met het gezonde verstand hadden kunnen voorkomen. Eigenlijk net zoals bij elke verzekering. Hierbij toch een aantal punten opgesomd:

 • Als je fraudeert bij het invullen van de aanvraag AOV verzekering zoals het onvolledig of niet naar waarheid invullen van de vragen
 • Arbeidsongeschikt raken door het gebruik van verdovende middelen
 • Opzettelijk arbeidsongeschikt raken of door roekeloos gedrag

AOV en in loondienst?

De arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers en ZZP-ers is niet af te sluiten als je in loondienst werkt. In dat geval verzeker je arbeidsongeschiktheid met een woonlastenverzekering.

Een andere waardevolle verzekering is de overlijdensrisicoverzekering of risicoverzekering. Deze verzekeringen vallen onder de categorie levensverzekeringen en keren eenmalig een bedrag uit aan je nabestaanden indien je als verzekerde komt te overlijden.