Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) vergelijken en gratis vrijblijvende offertes aanvragen.
Vragen? 020 34 60 768 (ma-vr 10u-15.30u)

Indexering van het verzekerde bedrag en uitkering

Verzekeraars bieden de mogelijkheid aan om de verzekerde bedragen jaarlijks met een bepaald percentage te laten stijgen (ook wel indexeren). Op deze manier blijven de verzekerde bedragen in lijn met de koopkrachtontwikkeling.

Indexering van het verzekerde bedrag
Je kan het percentage kiezen waarmee het verzekerde bedrag jaarlijks stijgt.

Indexering van de uitkering
Als je arbeidsongeschikt raakt dan wordt het verzekerde bedrag de basis van de uitkering. Je kan het percentage kiezen waarmee de uitkering jaarlijks stijgt.

Mogelijkheden van indexering
Sommige verzekeraars bieden de mogelijkheid om het verzekerd bedrag te laten stijgen met de CBS-index (Centraal Bureau van de Statistiek). Hierbij wordt het verzekerd bedrag jaarlijks aangepast volgens het stijgingspercentage van de CBS.

Andere mogelijkheden die verzekeraars bieden zijn een stijging met een vast percentage van 2% of 3%.

Let op! Optierecht
In plaats van indexering van het verzekerde inkomen kan je ook gebruikmaken van het “optiererecht” en het verzekerde bedrag jaarlijks met maximaal 10% of 15%, afhankelijk van de verzekeraar, te verhogen, zonder medische waarborgen. Vanaf dat moment wordt pas de hogere premie in rekening gebracht. Je kan gebruikmaken van de optieregeling tot en met je 50ste. Deze mogelijkheid blijft bestaan ook als verzekerde er enkele jaren geen gebruik van maakt. De optieregeling kan niet benut worden als reeds sprake is van arbeidsongeschiktheid.