Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) vergelijken en gratis vrijblijvende offertes aanvragen.
Vragen? 020 34 60 768 (ma-vr 10u-15.30u)

Contractsduur AOV na 1 juli 2011

Donderdag 21-4-2011 door Egbert van de Coevering

De nieuwe gedragscode
Op 1 juli 2011 gaat de nieuwe gedragscode in die de verlenging en contractstermijnen van o.a. arbeidsongeschiktheidsverzekeringen regelt. Officieel heet deze regeling “Gedragscode geïnformeerde verlenging en contractstermijnen zakelijke schade- en inkomensverzekeringen”.

AOV contracttermijnen niet langer dan 3 jaar
De regeling houdt voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen in dat alle nieuwe aov’s gesloten na 1 juli maximaal een contracttermijn van drie jaar hebben. Langer mag alleen als de verzekerde expliciet (op papier of elektronisch) toestemming geeft.

De verzekeraar informeert u na het initiële contracttermijn
Na afloop van de drie jaar moet de verzekeraar de klant informeren dat de verzekering doorloopt als jaarverzekering met de mogelijkheid om per maand op te zeggen. Of langer als de verzekerde weer expliciet (op papier of elektronisch) toestemming geeft.

Voor wie is deze regeling
De regeling is bedoeld voor de ondernemers die qua kennis en kunde op het gebied van verzekeringen overeenkomsten vertonen met consumenten en die alleen verzekeringsovereenkomsten sluiten op basis van standaardvoorwaarden. Kortom: vrijwel alle ZZP’ers en MKB ondernemers.

Onderhandelen over de voorwaarden en deze speciaal op laten stellen is vrijwel alleen voorbehouden aan grote instellingen.

Een misvatting over de termen contracttermijn en looptijd
Voor AOV betekent dit dat alleen collectieve contracten van verenigingen buiten de regeling kunnen vallen. In de dagelijkse praktijk van Datishetverschil.nl blijkt dat niet alle geïnteresseerden het verschil begrijpen tussen contracttermijn en looptijd van de verzekering tot aan de eindleeftijd. Velen denken onterecht dat zij na iedere contracttermijn opnieuw een gezondheidsverklaring moeten overleggen. Wij leggen natuurlijk graag uit dat de AOV in Nederland van de kant van de verzekeraar (behoudens fraude e.d.) onopzegbaar is en dat de contracttermijn de verzekerde de mogelijkheid geeft om van de polis af te komen. Overigens kan een verzekerde ook van de polis af als hij in loondienst treedt. Ook iets wat niet bij iedere ZZP’er of ondernemer bekend is.

Heeft de regeling alleen voordelen voor de AOV verzekerden?
Dat is nog maar af te wachten. Voor wat de verzekeringsduur betreft zeker. Het is straks makkelijker om, als verzekerde in goede gezondheid verkeert, over te stappen naar andere AOV aanbieders. Een nadeel kan mogelijk zijn dat verzekeraars de starters of aanvangskorting afschaffen die nu kan oplopen tot 90% over drie jaar

Generali bijvoorbeeld heeft al eerder zijn voorwaarden aangepast en meer afgestemd op de regels die ook voor consumenten gelden. De looptijd van een verzekering is daar één jaar maar daar tegenover staat dat de aanvangskorting is komen te vervallen. Alleen startende ondernemers hebben daar recht op korting. Ondernemers die willen shoppen en aan AOV hoppen doen krijgen geen korting.

Het is afwachten of en wanneer de andere maatschappijen gaan reageren.

Brochure
Lees uitgebreide informatie over dit onderwerp in de brochure gedragscode geinformeerde verlenging en contractstermijnen zakelijk schade en inkomensverzekeringen